ROLEX, HET VERHAAL
Rolex, het verhaal
Rolex werd in 1905 opgericht in Londen door Hans Wilsdorf – een Duitse zakenman en technicus – en Alfred Davis en heette toen nog ‘Wilsdorf & Davis’. Pas drie jaar later, in 1908, werd de ons nu zo bekende naam Rolex als officieel merk geregistreerd. Rolex zou een betekenisloos woord zijn, aldus Wilsdorf, maar geruchten dat het is afgeleid van het Franse ‘horlogerie exquise’ zijn er altijd geweest. Waarschijnlijk zullen we nooit met zekerheid weten hoe dit werkelijk zit.
Oyster
In 1926 kwam Rolex met een 100% waterdichte, vuilwerende en schokbestendige horlogekast. Deze werd de Oyster genoemd, vanwege de overeenkomsten met een gesloten oester. Veel modellen worden ook tegenwoordig nog met een Oyster-kast uitgevoerd.
Publiciteitsstunts
In 1927 liet de firma Rolex een zwemmer het kanaal tussen Engeland en Frankrijk overzwemmen met om zijn pols een Oyster. Daarmee werd bewezen dat een Rolex werkelijk volledig waterdicht was.
En in 1960 bevestigde Rolex een exemplaar aan de buitenkant van de Bathyscaaf, een diepzeevaartuig dat vervolgens naar de bodem van de Marianentrog dook: een verticale afstand van maar liefst 11 kilometer. Er was voor deze stunt weliswaar een speciaal ontwikkelde Rolex gebruikt, maar hoe dan ook: de stunt slaagde want de klok bleek ook toen waterdicht.
Zwitserland
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde de fabriek definitief naar Genève in Zwitserland en ging Rolex zich specialiseren in dure horloges voor ‘het hogere segment’. De horloges werden niet alleen van staal maar ook van goud, zilver en zelfs platina gemaakt. En voor de wijzerplaten werd soms parelmoer gebruikt of werden diamanten ingelegd. En er werden soms wijzerplaten van steensoorten zoals Onyx en Lapis Lazuli gemaakt. Alles voor een zo chique mogelijke uitstraling.
Ongeëvenaard
Rolex werd zo succesvol dat hun horloges werden geïmiteerd en er bovendien namaak-exemplaren op de markt verschenen. Maar wat verwacht je dan ook van een merk dat continu voorop loopt. Zo bracht Rolex in 1946 het eerste horloge op de markt dat naast de tijd ook de datum aangaf: we hebben het hier over de Rolex Datejust. In 1950 verscheen de Rolex Submariner met een draaibare ring met minuten aanduiding voor diepzeeduikers. En rond 1965 kwam de Rolex Cosmograph Daytona op de markt met een tachymeter voor het meten van de gemiddelde snelheid.
Een goede investering
Rolex horloges zijn tijdloos. En daarom tiert de handel in deze ‘klokken’ al zo lang welig. Echte kwaliteit wordt terecht wereldwijd gewaardeerd. En dat garandeert dat een investering in een Rolex een goede investering is, want er zal altijd veel vraag blijven naar dit kwaliteitsmerk.